"Mooie trui heb je aan, van Skills Final! [Red.: Skills Heroes is een wedstrijd voor mbo-studenten.] Heb jij hieraan meegedaan?"
"Nee, ik heb de trui gekregen omdat ik heb geholpen met de opbouw!"

Simon den Daas zat in de periode 2021–2023 op de Mediaschool in Hilversum. Wat motiveerde jou destijds om naar de Mediaschool te komen?

“De Mediaschool zou dichter bij huis zijn, en ik wist toen al dat ik tuinen wilde gaan inrichten. Dan is het handig om ontwerpvaardigheden op te doen! Hiervoor zat ik op een middelbare school in Naarden. Die had ik destijds gekozen omdat het een “groene” school is, waar je vakken krijgt die ik nu eigenlijk ook krijg of al heb gehad.

Maar goed, elke dag helemaal naar Naarden reizen was niet heel fijn. Daarnaast is de Mediaschool kleiner, waardoor je meer aandacht krijgt van de docenten en sneller hulp kunt vragen als je dat nodig hebt.

Wat was in het algemeen je ervaring op de mediaschool?

Dat ik met vrienden zat te gamen, maar ook dat ik de ruimte had om bezig te zijn met 3D-ontwerpen. Zo heb ik een 3D-ontwerp gemaakt van de ambulance-sta-plaats van het Tergooi Ziekenhuis en het winkelcentrum van Kerkelande. En dat was niet eens voor een opdracht, maar gewoon een eigen project. Het was bovendien nuttig met het oog op de toekomst.

Zijn er specifieke opdrachten of dingen die je zijn bijgebleven"De werkweek naar Luxemburg. Dit is tot nu toe nog steeds mijn enige excursie met school naar het buitenland, en het was ontzettend leuk om mee te maken. Het is toch anders dan wanneer je met je ouders op vakantie gaat, zogezegd."

Welke docent is jou bijgebleven?

Dhr. Klinkum! Hoe hij uitlegt. Een beetje met grapjes erbij en gekkigheid. Wanneer hij zingend of nuriend door de gang loopt. En dan krijg je ineens een halve opera. Dat is verschrikkelijk, maar ook leuk. Dat maakt dhr. Klinkum, Klinkum.

Welke tips zou je geven aan middelbare scholieren, dus die naar ons willen toekomen?

De Mediaschool is gewoon een goede keuze! Je krijgt veel meer aandacht van de docenten. De klassen zijn klein. Als je een vraag hebt, hoef je niet een hele school door te zoeken alsof het een doolhof is. Er is één gang met vijf lokalen en een lerarenruimte, en dat is het. Zowel leerlingen als leraren kunnen zich dus niet verstoppen ;-)

Je hebt geen studie in de media gedaan, dat is duidelijk. Welke opleiding doe je nu?

"Ik doe de hoveniersopleiding van Yuverta. Deze duurt drie jaar, en ik zit nu in mijn tweede jaar. Eigenlijk is deze opleiding voor mij een tussenopleiding, want ik wil eigenlijk tuin- en landschapsarchitect worden. Die opleiding zit in Roermond (Zuid-Limburg)."

Ik heb nooit iets met media willen doen. Deze richting was altijd al mijn plan. Heel kort heb ik getwijfeld of ik misschien een handhavingsopleiding wilde doen, maar ik ben toch bij mijn oorspronkelijke plan gebleven. En daar heb ik absoluut geen spijt van!

Hoe ziet je opleiding er in het algemeen uit? 

Op school hebben we een mix van praktijk en theorie. Daarnaast lopen we ook (betaalde) stage. De praktijklessen en stages zijn vaak zwaar. Er wordt veel werk verricht om een tuin leeg te halen en opnieuw in te richten. Deze ervaring doe ik nu allemaal op. Het feit dat ik deze opleiding als tussenstap volg, zorgt ervoor dat ik als tuin- en landschapsarchitect later meer inzicht heb in de werkzaamheden die nodig zijn om een ontwerp te realiseren. Wat we op het schoolterrein oefenen, brengen we in de praktijk tijdens de stage.

Welke MBO experience heb je nog meer meegemaakt?

Naast mijn lessen ben ik ook klassenvertegenwoordiger, ambassadeur en lid van de studentenraad. Voor de laatste twee functies vergaderen we regelmatig. Als ambassadeur sta ik namens mijn mbo op open dagen en de Studiekeuzebeurs in Utrecht. Daar help ik met het promoten van de opleiding en het voorlichten van toekomstige studenten.

Als leerlingen hier zitten en denken: "Ik wil ook heel graag hovenier worden, want dat is een superleuk beroep", kan je ze deze route aanraden?

Deels. Je hebt naast je studie genoeg vrije tijd voor je eigen projectjes, zoals 3D-printen of ontwerpen leren maken. Je kunt natuurlijk ook eerst naar een school gaan waar je het profiel Groen volgt. Wat ik het fijnst vond, was de ruimte om alvast te oefenen met 3D-ontwerpen, de individuele aandacht en de goede relaties met de docenten.
Maar uiteindelijk ga je de meeste ervaring opdoen op Yuverta wanneer je als hovenier wordt opgeleid. En wanneer je, zoals ik, tuin- en landschapsarchitect wilt worden, is het fijn om het tussenstapje "hovenier"-opleiding te kiezen, omdat je dan meer inzicht krijgt in hoe de werkzaamheden ter plaatse worden uitgevoerd.